Czy ziarna kawy możemy mrozić?

Większość z nas uwielbia pić kawę. Filiżanka aromatycznej małej czarnej pobudza nas do życia, dodaje energii i pozwala się zrelaksować. Wyjście do znajomych, czy rodziny na kawę to zawsze dobry przepis na udane popołudnie. Do niedawna uważało się, że kawy nie należy mrozić przed jej zaparzeniem. Czy tak jest, aby na pewno? Czy ziarna kawy mogą być mrożone? Niedawno świat obległy informacje o fascynujących odkryciach angielskich naukowców, którzy zbadali i potwierdzili, że wcześniejsze zamrożenie ziaren może sprawić, że kubek kawy będzie nam smakował jeszcze lepiej. Udowodnili, że im chłodniejsze ziarna kawy, tym równiejsze są ich drobiny po zmieleniu, a co za tym idzie, ziarna równomiernie się zaparzają i sprawiają, że kawa smakuje lepiej. Identyczny albo bardzo zbliżony rozmiar poszczególnych ziarenek sprawia, że proces zaparzania kawy odbywa się równomiernie, dzięki czemu nasz gotowy napój jest niezwykle aromatyczny. Podczas mielenia kawy, która posiada temperaturę pokojową, rozmiary poszczególnych ziarenek znacznie się od siebie różnią. Efekt jest taki, że w momencie, gdy przelewamy je wodą, otrzymujemy nieco kwaśny posmak z małych drobin, które zaparzają się szybciej i gorzki z tych nieco większych, które zaparzają się dłużej. Naukowcy angielskiego uniwersytetu sprawdzili, czy zbliżony rozmiar ziaren, zapewnia ich równe zaparzanie. Podczas mielenia kawy, która posiada temperaturę pokojową, rozmiary poszczególnych ziarenek znacznie się od siebie różnią. Efekt jest taki, że w momencie, gdy przelewamy je wodą, otrzymujemy nieco kwaśny posmak z małych drobin, które zaparzają się szybciej i gorzki z tych nieco większych, które zaparzają się dłużej. Naukowcy angielskiego uniwersytetu sprawdzili, czy zbliżony rozmiar ziaren, zapewnia ich równe zaparzanie. Swoje badania rozpoczęli od standardowej, pokojowej temperatury i stopniowo schodzili do temperatury -196°C. Bardzo szybko okazało się, że im chłodniejsze są ziarna, tym równiejsze i bardziej zbliżone rozmiarem są ich drobiny po dokładnym zmieleniu. Warto jednak pamiętać o tym, że kawa ma być schłodzona, a nie mrożona — nie ma konieczności przechowywania jej w lodówce. Mrożnie ziarno sprawi, że popołudniowa filiżanka będzie jeszcze pyszniejsza niż wcześniej. Nasz sklep internetowy oferuje Państwu szeroki wybór kaw, które sprawdzą się idealnie do chłodzenia. Proponujemy wypróbować, chociażby kawę ziarnistą Beyers Crema, czy Drago Mocambo, które spełniają oczekiwania nawet naszych najbardziej wymagających klientów.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium