Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Dodano: 14-02-2018 w kategorii: WIEDZA autor: Kaweo.pl
Piękne wzorki na kawie budzą podziw i radość u klientów kawiarni. Są także znakiem rozpoznawczym niektórych baristów, którzy pracują dłużej i wprawieni są w tzw. latte art, czyli właśnie sztuce malowania wzorków na kawie, wykonywanych spienionym mlekiem, najczęściej dolewanym do kawy latte. Do ozdoby nadają się jednak wszelkie kawy z wykorzystaniem mleka, jak latte właśnie czy cappuccino. Wzorki na kawie mogą mieć przy tym rozmaite kształty. Jednym z najpopularniejszych są serca lub kwiatki, ale tylko od fantazji i umiejętności baristy zależy, co będzie w stanie namalować strumieniem spienionego mleka.
Jak namalować więc wzorki na kawie?
Ważne jest, aby przed zabraniem się do tego zadania spełnić kilka warunków związanych z produktami, jakich używamy:
dobrze przygotować espresso, na bazie którego będzie powstawać nasza mleczna kawa - musi mieć widoczną i równomierną cremę - czyli piankę tworzącą się na jej powierzchni
dobrze schłodzić mleko o tłustości co najmniej 3,2% przed podgrzaniem go do temperatury 60-65 stopni
dobrze spienić mleko, to znaczy przed podgrzaniem odpowiednio je napowietrzyć, trzymając dyszę ekspresu na głębokości ok. 10 centymetrów, a następnie zanurzyć dyszę głębiej i wprowadzić mleczny płyn w ruch wirowy, aby z kolei pozbyć się bąbelków powietrza z jego powierzchni; mleko, którym będziemy malować wzorki na kawie powinno być idealnie gładkie, błyszczące, o konsystencji przypominającej lustrzane odbicie.
Kolejne etapy malowania wzorków na kawie:
rozprowadzenie mleka - płyn wlewamy do kawy na samym jej środku z wysokości ok. 6-7 centymetrów nad cremą, aby wydobyć naturalny ciemny kolor kawy, a jednocześnie uzyskać efektowny kontrast między mlekiem a kawą; dzbanek należy trzymać prostopadle do ucha filiżanki lub kubka, tak aby uzyskać kąt prosty - w przeciwnym wypadku wzory nie będą zbyt proste;
w momencie napełnienia filiżanki do połowy, dzbanek należy zbliżyć do powierzchni kawy i nie zmieniając tempa wlewania mleka, lekko kołysząc dzbankiem, uzyskujemy pożądany kształt.
Najprostszym wzorem do uzyskania jest serce, jednak w miarę nabierania wprawy możemy swobodnie wymyślać własne wzory czy kopiować rysunku podpatrzone gdzie indziej.