Korome Pane Carasau Classico prodotto in Sardegna klasyczny chleb sardyński 250g pudełko
Opis
Koromé Pane Carasau - sardyński chleb- klasyczny
Pane Carasau to kamień węgielny chleba wytwarzanego we Włoszech, a dokładnie na Sardynii. Jest on produkowany z ponownie zmielonej semoliny z pszenicy durum, gotowanej, opiekanej i rozdrobnionej na bardzo cienkie arkusze, chrupiące po upieczeniu.
Jego nazwa wywodzi się od słowa Carasare, co w języku sardyńskim oznacza opiekanie, proces niezbędny do nadania mu typowej i niepowtarzalnej chrupkości i kruchości, która to cecha (poza minimalną grubością) właśnie go wyróżnia. Nierzadko Pane Carasau nazywa się w pozostałych częściach Włoch - Carta Musica = papier nutowy.
Składniki: Przemielona semolina z pszenicy durum 60%, woda, sól, drożdże piwne.
Składniki użyte do przygotowania Pane Carasau to po prostu mąka, woda, sól i drożdże. Proste, starożytne surowce, dzięki którym stosując proces wytwarzania przekazywany z pokolenia na pokolenie, możliwe jest nadanie cieniutkim płatom pieczywa niepowtarzalnego smaku i konsystencji.
Pane Guttiau to odmiana tradycyjnego Pane Carasau, aromatyzowana solą i olejem. Ta mała, aromatyczna korekta poprawia smak sardyńskiego chleba, czyniąc go jeszcze bardziej apetycznym, otwierając drogę do nieskończonych eksperymentów gastronomicznych i różnych sposobów jego spożywania.
Składniki przepisu Pane Guttiau są zatem takie same jak w przypadku Carasau, z wyjątkiem naturalnych dodatków wybranych w celu nadania charakteru i smaku. Dlatego mąka z pszenicy durum nadal jest głównym składnikiem tego produktu. Przepis i procedura, przekazywane rodzinom Sardynii z pokolenia na pokolenie, to prawdziwy sekret, który czyni Carasau i Guttiau tym, czym są.
Tradycyjny, klasyczny Pane Guttiau aromatyzowany jest tylko oliwą z oliwek i solą. W przypadku linii KOROME pomyślano o rozszerzeniu doznań smakowych, oferując warianty z dodatkiem papryczki chili, rozmarynu czy aktywnego węgla. Są to pyszne wariacje na temat sardyńskiego chleba, które dają jeszcze więcej możliwości łączenia tego fantastycznego jedzenia z wieloma różnymi potrawami, od przystawek przez dania główne a na deserach kończąc.
Firma KOROME, sardyński producent Pane Carasau i Guttiau, w swoim zakładzie nie produkuje ani nie używa do swojej produkcji żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego co czyni sardyńskie chlebki tej marki przyjaznymi dla WEGAN.
Wyprodukowano we Włoszech.
MADE in Italy
Prodotto in Sardegna
Opakowanie 250g
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.