Brązowy Cukier Trzcinowy Mauritius Golden Cane nierafinowany- 0.5 kg
Opis
Brązowy Cukier trzcinowy z Mauritius Golden Cane to produkt najwyższej jakości, o naturalnym składzie i niepowtarzalnym tropikalnym smaku.Najlepszej jakości cukier trzcinowy wytwarzany jest na Mauritiusie, maleńkiej wyspie na Oceanie Indyjskim.
Już 8 tys. lat p.n.e. mieszkańcy Nowej Gwinei odkryli, że sok z trzciny cukrowej ma słodki smak i zaczęli ją uprawiać. Później trzcina zawędrowała przez Polinezję do Chin, aby 300 lat p.n.e. dotrzeć do Europy dzięki wyprawom wojennym Aleksandra Macedońskiego. Trzcina cukrowa może być uprawiana tylko w klimacie równikowym i podrównikowym (słońce, wysoka temperatura i wilgotność), dlatego też w Europie cukier był bardzo drogi. W średniowieczu największym ośrodkiem handlu cukrem stała się Wenecja. Cukier jest produkowany ze słodkiego soku, który magazynowany jest w grubych łodygach rośliny (osiągają nawet 6 m wysokości). Dojrzała trzcina zawiera 10-20% cukru, a otrzymuje się go przez krystalizację gotującego się w wielkich bębnach soku.
Cukier trzcinowy posiada naturalny złoto-brązowy kolor, którego intensywność zależy od warunków glebowych i klimatycznych uprawy. Kolor nie stanowi o jakości cukru.
Jest to cukier nierafinowany, dzięki czemu zachowuje wszelkie cenne składniki odżywcze zawarte w trzcinie cukrowej (wapń, żelazo, potas, magnez, fosfor oraz witaminy A, B, i E).
100% cukier z trzciny cukrowej
Doskonale nadaje się do kawy, herbaty, deserów i do drinków.
Opakowanie: 0,5 kg - cukier sypany
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.