Kawa nasza ukochana kawa. Rozmaitej jakości, rożne rodzaje oraz kilka sposobów na jej parzenie, by móc w pełni cieszyć się aromatem i smakiem ulubionego naparu. Coraz większą popularnością w Polsce cieszy się parzenie kawy w kawiarkach. Nic dziwnego do jej przyrządzenia potrzebujemy jedynie kawiarki, kawy i wody. W związku z tym jednak, że dotychczas nie było to, aż tak bardzo rozpowszechnione wiele osób zastanawia się ''Jak parzyć kawę sypaną w kawiarce?''
Jak działa kawiarka?
Budowa kawiarki - składa się ona z trzech części. Części spodniej - pojemnika na wodę, części środkowej - sitka, pojemnika na kawę sypaną, a także części górnej - pojemnika na gotową kawę.
Dużym atutem parzenia kawy w ten sposób jest możliwość zaparzenia wysokiej jakości naparu o wyrazistym i mocnym smaku. Wystarczy nałożyć dużą ilość kawy, ugniatając ją łyżeczką tak, by zmieściło się tam, jak najwięcej produktu. A więc do dzieła:
Jak zrobić kawę w kawiarce?
Do spodniego pojemniczka wlewamy zimną wodę tak, by nie dotykała ona nałożonego później pojemnika z kawą sypaną.
Po uprzednim wsypaniu kawy do sitka nakładamy je na część kawiarki, w której jest woda. Potem górną część nakładamy i dokładnie zakręcamy kawiarkę.
Teraz pozostaje nam jedynie położenie naszej kawiarki na źródle ciepła i chwila cierpliwości. Już po krótkich minutach zobaczymy, jak w górnej części zacznie pojawiać się nasza ulubiona kawa z pięknym i charakterystycznym aromatem. Kawa przelewa się z dolnej części w górę.
I oto mamy gotową kawę! I chociaż prawdą jest, że na przyrządzenie jej potrzebna jest chwila czasu, to doznania smakowe dalece przewyższają wszystko inne!
*Sprawdź, jak smakuje kawa Carraro, kawa Dallmayr lub kawa Pellini parzona w kawiarce