Większość osób nie wyobraża sobie poranka bez kawy, niezależnie od jej rodzaju. Jednak prawdziwy kawosz wie, jak ważne jest odpowiednie zaparzanie kawy, aby wydobyć jej najlepszy smak oraz aromat. Zapewnić można, że gdy raz skosztuje się kawy przygotowanej w odpowiedni sposób, kawa ziarnista robiona drogą na skróty nie będzie już nigdy smakować tak samo. Do wyboru w sklepach mamy wiele różnych ekspresów, które często osiągają bardzo wysokie ceny, to warto zwrócić uwagę na o wiele tańsze, tradycyjne zaparzacze do kawy. Ich budowa jest nieskomplikowana, ponieważ to dzbanki wyposażone w tłok, który po zaparzeniu kawy odseparowuje napar od fusów.
Zaparzacz do kawy to alternatywa ekspresu, szczególnie polecana do małych kuchni ze względu na swoje niewielkie rozmiary. Do tego niewątpliwą zaletą jest również cena zaparzacza, ponieważ można je kupić nawet za kilkanaście złotych, przy czym uzyskujemy smak porównywalny z kawą z najdroższego ekspresu. Te zalety z pewnością przekonają niejednego.
Jaki rodzaj kawy jest najlepszy do zaparzacza?
Warto zaopatrzyć się w kawę grubo mieloną, ponieważ wtedy nie zatka ona porów sitka, a tłok będzie miał możliwość opuszczenia się na samo dno. Ponadto kawa grubo mielona ma o wiele więcej walorów smakowych. Dla uzyskania odpowiedniego smaku kawy uznaje się, że powinno się dawkować jedną dużą łyżkę kawy na 100 ml wody.
Korzystanie z zaparzacza w praktyce
Kawę należy zalać wrzącą wodą do około połowy wysokości dzbanka. Po minucie należy dolać wody do pełna i zostawić dzbanek do zaparzenia kawy na kolejne 3 minuty. Po upływie tego czasu powolnym ruchem przesuwamy tłok w dół dzbanka. Pozostaje już tylko jedno - przelać kawę do ulubionego kubka lub filiżanki i cieszyć się jej wyjątkowym smakiem.