Do legendarnych najlepszych kaw na świecie często zalicza się m.in. indonezyjska Kopi Luwak czy Blue Mountain pochodzącą z Jamajki. Czy tak jest rzeczywiście, ile w tym chwytów marketingowych i po czym faktycznie poznać smak naprawdę dobrej kawy?
Legendarne gatunki kaw
Opinia, jakoby najlepszą kawą na świecie była uprawiana w Indonezji kawa Kopi Luwak, powstała głównie ze względu na nietypowy proces jej produkcji. Nasionka kawy zostają bowiem zjedzone, a następnie wydalone w nie do końca strawionej postaci przez zwierzątka nazywane Łaskunem Muzangiem (inne jego nazwy to cyweta lub luwak). Czyszczone ziarna są następnie poddawane procesowi wypalania, a filiżanka kawy z nich przyrządzonych potrafi osiągać cenę nawet 200 złotych. Warto jednak przy tym pamiętać, że obecnie jej produkcja i spożywanie jest przede wszystkim głęboko szkodliwe dla warunków, w jakich żyją cywety. Dawniej korzystające z wolności, obecnie, dla przyspieszenia produkcji kawy Kopi Luwak trzymane są w klatkach i karmione na siłę.
Pochodząca z Jamajki kawa Blue Mountain to znakomita kawa typu arabica, która swój doceniany przez smakoszy aromat zawdzięcza pakowaniu jej po wypaleniu i w trakcie transportu w drewniane beczki. Jednak cena osiągająca 700-800 złotych za kilogram to zdecydowanie przesadzone windowanie w górę.
Jak dobrać dobrą kawę do picia?
Jakie kawy o niższych cenach, ale ciekawym aromacie i smaku można uznać więc nie za chwyt marketingowy, ale faktycznie dobrą produkcję? Warto zwrócić uwagę na kawy określane mianem specialty coffe. Uprawiane są one na małych, stosujących zrównoważony rozwój, plantacjach umiejscowionych w idealnym dla wzrostu kawy mikroklimacie. Są zbierane i obrabiane ręcznie, a gwarancją ich jakości są punkty przyznawane przez Specialty Coffee Association of America. Jeżeli otrzymują ich 80 na 100 lub więcej, można zaliczyć je do odmiany specialty coffe. Odznacza się ona wyjątkowo przyjemnym, jedwabistym smakiem, w którym można wyczuć nuty zapachowe cytrusów, czekolady czy orzechów. Wśród produkowanych na świecie gatunków kaw zaledwie 5% z nich może cieszyć się mianem specialty coffe. Większość natomiast to produkcja przemysłowa, zbierana dużymi kombajnami, a następnie zbyt szybko i mocno wypalana. Ich niższa cena powoduje, że są często kupowane przez większość klientów, jednak na pewno nie odnajdziemy w nich aromatu i smaku specialty coffe.
Cup of Excellence - nagrody dla najlepszych kaw
Świat producentów kawy, podobnie jak wiele innych, ma swoje nagrody określane mianem Cup of Excellence. W trakcie wieloetapowego konkursu odbywającego się najpierw na poziomie krajowym, a następnie światowym, każdy wytwórca kawy może zgłosić swoją mieszankę, ocenianą przez zawodowych kiperów i sędziów. Otrzymany tytuł Cup of Excellence jest ważny przez rok, można więc oczekiwać wyjątkowego smaku kawy posługującej się tym określeniem.
Czy włoska kawa jest faktycznie najlepsza?
Wśród wielu osób panuje opinia o wyjątkowej jakości włoskich kaw. W rzeczywistości jest to raczej kwestia znajdujących się w tym kraju licznych palarni, przyrządzających mieszanki do popularnych na całym świecie cappuccino i espresso. Znawcy kawy uważają jednak, że ziarna, których naturalny aromat zastępowany jest nutami powstającymi w procesie wypalania, wcale nie jest najlepszy. Rozpoczynając swoją przygodę z kawą polecają więc zdecydowanie mieszanki określanych mianem specialty, których kilogram dostępny jest już w cenach około 100 złotych, pamiętając, że najlepsze z nich to kawy świeżo wypalone.